Dnes je 21.01.2017,
sviatok má Vincent

Štrbské krúpy

Zo zŕn jačmeňa sa získavajú olúpaním a obrúsením krúpy, ktoré sa ešte stále vyrábajú aj v našej obci vo mlyne v doline pri potoku, pod lesom Kolombiarok.
Mlyn existuje od roku 1929, keď sa rodina Hrušovských prisťahovala do Štrby. 12. júna 1944 mlyn vyhorel a pri oprave nad jednoduchý domček nadstavili poschodie a vodné koleso nahradila turbína. Vodný náhon rodina využívala aj pri výrobe šindľov a na výrobu elektriny pre vlastnú potrebu.
Výrobe krúp sa venuje v súčasnosti  rodina Hrušovských.
Budúcnosť štrbského mlyna je však ohrozená, pretože potomkovia sa mlynu a mlynárčeniu nevenujú. A to by bola škoda, pretože štrbské krúpy sú štrbské krúpy a tie z obchodu sa im nevyrovnajú.

 

 

 

Krúpová polievka - Štrbské krúpy

Údené mäso bravčové dáme variť spolu s krúpami a fazuľou. Varíme na prudkom ohni. Neskôr pridáme koreňovú zeleninu, zemiaky a dovaríme. Podľa potreby osolíme, okorenime a môžeme pridať štipku kôpru. Podávame s chlebom.

Dobrú chuť!

(Na polievku môžeme použiť aj neúdené mäso a tiež baraninu, krúpy aj fazuľu namočíme už večer)